Kooktips voor als je naar Echte Smaak snakt - Onweerstaanbare Beemstervalery aardappels

Kooktips voor als je naar Echte Smaak snakt

Aardappels bewaren in de koelkast?

Voorbereiden en wegzetten in water?

Koude temperaturen zorgen ervoor het zetmeel in de aardappel wordt omgezet in suikers. Dat heeft een aantal consequenties: ze smaken zoeter, kunnen lelijk verkleuren en gekoelde aardappelen kunnen snel zwart worden als je ze wilt frituren of grillen. Dus, bewaar ze niet in de koeling, of laat ze in elk geval langzaam op temperatuur komen als ze toch uit de koelkast komen.

Aardappelpuree: koken in boter, niet in water

Aardappels voor de puree kunt je best in boter met kruiden koken in plaats van in water. Door aardappels in water te koken en dan het water af te gieten, gaat de minerale smaak van de aardappel verloren. Wat je doet: aardappels klein snijden en opzetten met, room, boter of olie en kruiden zoals knoflook, salie, rozemarijn of tijm. Laten garen en pureren, zonder dat er smaak verloren gaat.

Gekookte aardappels over?

Ja, in schijfjes snijden en bakken in boter is heerlijk, maar niet het enige dat je met een restant gekookte aardappels kunt doen. Als ze nog in de schil zitten, snijdt je ze in schijven van 1 cm, belegt ze met cheddar, bacon en lente-uitjes en zet je ze onder de gril voor een borrelhapje. Geschilde aardappel kun je stampen en gebruiken in beslag voor muffins, wafels of donuts, of je kunt er soep en saus mee binden.

Alvast aardappels schillen voor straks en in een pan water bewaren? Dat kan, als je binnen 2 uur gebruikt. Langer bewaren kan ook, maar alleen als je de pan in de koelkast zet. Zo behouden aardappels hun voedingswaarde en verkleuren ze niet. Gebruik ze dan binnen 24 uur, anders is de smaak en voedingswaarde sterk afgenomen.

Met of zonder schil koken?

Aardappels kook je liefst in de schil, zodat de smaak en voedingsmiddelen bewaard blijven. Houd je niet van de schil? Snijd dan de schil in (met je mesje een rondje rondom de aardappel), dan krult de schil van de aardappel tijdens het koken en blijft de smaak zoveel mogelijk behouden.

Let op de samenstelling van je aardappel

Aardappels bestaan uit water en zetmeel. Beide bestanddelen zijn bepalend voor de beste bereidingswijze. Aardappels met een lager watergehalte en relatief meer zetmeel maakt dat je hem krokant kunt bakken, terwijl de kern meegaart door de stoomontwikkeling in de aardappel. Bloemige aardappels hebben rond de 22% zetmeel en kun je dus best gebruiken om te bakken, pureren en poffen. Vastkokers zitten rond de 16% zetmeel en behouden hun vorm als je ze kookt en gebruik je dus best, inderdaad, om te koken en in salades.