Nooit meer kleurloze aardappelen of andere culinaire mislukkingen! - Onweerstaanbare Beemstervalery aardappels

Nooit meer kleurloze aardappelen of andere culinaire mislukkingen!

  • Weerhouden smakeloze aardappels of aardappels met stootblauw en diepe ogen je ervan om een mooi aardappelgerecht te bereiden, maar wil je ook wel eens wat anders dan die eeuwige frites serveren?  
  • Is je reputatie als chefkok afhankelijk van goede ingrediënten en slaag je er niet in om bij supermarkt of groothandel goede, duurzame aardappels voor een redelijke prijs te krijgen?
  •  Ben je teleurgesteld door dure culinaire aardappels die tijdens het bereiden hun kleur verliezen, zodat het eindresultaat er smakeloos uit ziet? 
  • check
    Denk je dat je gasten alleen frites lusten, omdat ze gekookte of gebakken aardappels laten staan, of denk je dat het misschien aan de smaak of presentatie ligt?
  • check
    Wist je dat de vraag naar duurzame aardappelen stijgt? De vraag steeg in 2016 zelfs met 26% ten opzichte van 2015 (Wageningen Universiteit)

Valery is een duurzaam geteelde aardappel, met een volle, romige smaak en een gladde, makkelijk te schillen velletje. Een modern ras, dat goed is bestand is tegen stootblauw en andere kwalen en daardoor goed houdbaar is.

Voor superlekkere, mooie en makkelijk te bereiden aardappelgerechten waar je gasten voor terugkomen heb je zowat een schaap met vijf poten nodig. De aardappel moet betaalbaar, duurzaam geteeld en makkelijk in gebruik zijn, en dan óók nog een onweerstaanbare smaak en kleur hebben en houden. Kom daar maar eens aan...

Mag ik je Valery voorstellen?

 Valery is een premium aardappel. Een modern ras, waardoor ze voldoet aan alle moderne eisen. Ze is in 2010 "geboren" uit een bijzonder geslaagde kruising tussen de Ricarda en een Laura variant. De Ricarda heeft een uitstekende smaak, maar het vlees is wit. De Laura is supersterk en heeft juist een intense kleur. Samen leveren ze een dochter op die een lust is voor het oog èn de mond en ook nog tegen een stootje kan.

In Nederland wordt Valery in de Beemster duurzaam geteeld. Wil je Valery op je bord, dan kun je alleen bij Francis VOF terecht, want verder wordt de teelt volledig geëxporteerd naar het land van de fijnproevers: Italië. De familie teelt al drie generaties tientallen aardappelrassen op de voedzame Beemsterklei en is zelf ook helemaal dol op Valery.

Als je Valery gaat proberen, dan ben je:

valery afstamming

De stamboom van Valery

  • Aangenaam verrast dat een aardappel zoveel smaak kan hebben
  • Helemaal tevreden over intense kleur van de schil èn het vlees
  • Snel klaar, want haar gladde schil schilt supermakkelijk
  • Check Circle
    Goedkoop uit, want ze heeft geen blauwe plekken of grote spruiten die weggesneden moeten worden
  • Check Circle
    En lang gelukkig, want je kunt haar ook nog eens goed bewaren

Vergelijk Valery met andere culinaire aardappelen:

Wil je weten hoe Valery afsteekt tegen bijvoorbeeld de Roseval of de Opperdoezer, ook allebei beste piepers, kijk dan even naar de tabel. Dan kun je ze goed vergelijken en kun je Valery beter plaatsen.

Valery

Roseval

Opperdoes

Rijpheid

Augustus-juni

Augustus-maart

Juni-oktober

Schilkleur

Felrood

Rood-roze

Geel

Vleeskleur (gekookt)

Diepgeel, roze dooraderd

Geel

Geelwit

Smaak

Vol, romig, lichtzoet

Zachtromig, lichtzoet

Vol en romig

Vorm

Middelgroot en langovaal

Klein en langovaal

Klein en ovaalrond

Schil

Goed bestand tegen stootblauw

Matig bestand tegen stootblauw

Dun en kwetsbaar

Structuur

Stevig en wasachtig

Stevig en wasachtig

Stevig

Vlakheid ogen

Zeer vlak en egaal

Vlak en egaal

Diepe ogen

Kooktype

Vast (koken en salade)

Zeer vast (roosteren en salade)

Redelijk vast (koken en bakken)

Herkomst

De Beemster, Noordholland

Import (Frankrijk, Marokko, Israel)

Opperdoes, Noordholland

Prijspeil

Rond de 2,- per kilo

Rond de 2,- per kilo

Rond de 2,50 per kilo

Bewaarduur

Lang

4-8 Weken

4-6 Weken